Jumaat, 3 Februari 2017

Berita Baik. Saintis Mengesahkan Kita Seharusnya Bekerja 4 Hari Sahaja Seminggu Bukannya 5 Atau 6 Hari

Bukankah lebih baik jika kita ada cuti hujung minggu 3 hari setiap minggu? Nah, itu apa yang kita perlukan dalam matlamat  mencapai produktiviti tinggi dan pekerja yang bahagia dan sihat. Terdapat had sebenarnya ke atas produktiviti dan selepas kita mencapai had tersebut, kita kehilangan keupayaan untuk melakukan kerja yang terbaik.


Malangnya, ramai yang merasakan bahawa dengan melekat di meja selama lama yang termampu, mereka boleh menyiapkan lebih banyak lagi kerja. Dengan kepercayaan seperti ini, kita menghadapi risiko tidak melaksanakan tugasan sepertimana seharusnya yang sepatutnya. Itulah sebabnya semakin banyak syarikat mengguna pakai minggu kerja yang lebih pendek, untuk membuatkan pekerja mereka lebih happy dan produktif.

4 Atau 5 Jam Sehari Sahaja 
Terdapat banyak uji kaji ke atas produktiviti oleh ahli psikologi yang memberi tumpuan kepada kerja, dan secara amnya, mereka telah menetapkan bahawa kita hanya mampu melakukan empat atau lima jam kerja secara produktif satu hari. Selepas prestasi mereka mencapai tahap kemuncak, ia cenderung untuk menjadi malas, dan kemudiannya kita mula merasakan tidak seronok untuk melakukan sesuatu tugasan. Menurut K. Anders Ericsson, seorang pakar dalam psikologi kerja, jika majikan memaksa pekerja lebih masa, mereka lebih cenderung kepada  beberapa tabiat buruk di tempat kerja. Lebih buruk lagi, tabiat buruk ini akan membuatkan mereka tidak produktif seperti yang sepatutnya.

32 Jam Per Minggu
Ryan Carson, Ketua Pegawai Eksekutif Treehouse, memperuntukkan seminggu kerja 32 jam sahaja pada tahun 2006, dan sejak dari itu, pekerjanya menjadi lebih produktif, manakala syarikatnya membuat berjuta-juta dolar dari segi pendapatan. Dalam kes yang sama, Reusser Design beralih kepada kerja seminggu empat hari pada tahun 2013 dan pengasas syarikat itu, Nate Reusser, berkata prestasi pekerjanya adalah lebih tinggi dari kebiasaan.Korbankan Hanya Sehari Waktu Bekerja Dan Lihat Hasilnya
Dalam kajian yang diterbitkan dalam kajian buruh bulanan di USA, dua puluh lapan peratus daripada responden menyatakan bahawa mereka sanggup melepaskan satu hari gaji untuk satu hari tambahan off dari kerja. Bukan sahaja orang lebih suka mempunyai satu hari lagi cuti tetapi produktiviti sebenarnya semakin berkurangan semakin lama anda bekerja. Dalam kertas kajian 2014 dari Universiti Stanford, mereka mendapati bahawa produktiviti mual berkurangan selepas sekitar 50 jam waktu bekerja setiap tanda minggu. Dalam kajian yang lain, oleh Families and Work Institute, pekerja lebih banyak kesilapan di tempat kerja jika merasakan overworked. Jadinya bukan sahaja produktiviti berkurangan  tetapi kesilapan ketika melakukan tugasan semakin kerap.

Melakukan Kesilapan Di Tempat Kerja 
Dalam satu kajian yang dilakukan ke atas jururawat yang bekerja lebih masa, hubungan antara tempoh kerja dan kesilapan ketika bekerja telah dikira. Para penyelidik mendapati bahawa kesilapan ditempat kerja berkait dengan bekerja lebih daripada 40 jam pada minggu secara purata. Tugasan kecil yang berkaitan dengan kesilapan ubat-ubatan dan kecederaan kecil kerana jarum suntikan mempunyai hubungan yang paling kuat dan paling konsisten dengan jam kerja dan pembolehubah kerja lebih masa secara sukarela.

Overworking & Tekanan 
Bukan sahaja produktiviti berkurangan apabila kita bekerja terlalu keras tetapi kesihatan kita juga mula terjejas. Dalam satu kajian yang dilakukan di Jepun keatas perniagaan kecil dan sederhana, Ia telah mendapati bahawa peserta yang bekerja sepuluh jam setiap hari dan tidur enam jam setiap malam dilaporkan sehingga peluang sembilan puluh tujuh peratus lebih cenderung mengalami kemurungan berbanding dengan mereka yang bekerja hanya enam hingga lapan jam sehari.

Ahli teori menyatakan tempoh seminggu kita bekerja semakin pendek terima kasih kepada teknologi yang semakin hari semakin maju dan banyak memudahkan kerja seharian kita. Tetapi in reality, keadaan tidak begitu kerana sudah menjadi standard empat puluh jam kerja seminggu adalah perkara biasa dalam banyak syarikat, tetapi adakah ia benar-benar menyumbang kepada produktiviti keseluruhan ? Nampaknya kita ada had keatas produktif kita. Kerja empat hari seminggu boleh memberi manfaat bukan sahaja kepada pekerja majikan tetapi juga kepada kesihatan kita keseluruhannya. Tambahan satu lagi, kita juga lebih gembira sebab banyak masa terluang untuk melakukan apa yang kita minat.

Pastikan anda LIKE Facebook Maafsebut untuk info terbaik Kelantan/Terengganu