Khamis, 19 April 2012

Universiti Pilihan Selepas SPM

Result SPM pun dah keluar, matrikulasi, diploma atau sebagainya kat institusi awam pun dah applied.



Selain public institutions, IPTS juga boleh menjadi pilihan jika kita memang determine nak ceburi bidang yang kita minati. Kat Malaysia nie banyak private institutions yang berkualiti kalau kita sendiri selidik betul-betul tentang ipts yang kita nak apply. Mentang-mentanglah dapat offer letter dari ipts yang entah dari mana, kita tanpa fikir panjang, terus apply. Lepas tu baru menyesal sebab kes tak diiktiraf MQA lah, ipts merapulah dan macam-macam masalah. Sebab tu kena beringat sebelum kena.

Banyak universiti swasta kat Malaysia nie. Antaranya 3 milik GLC tempatan

Universiti Tenaga Nasional

Malaysia Multimedia University

 Universiti Teknologi Petronas

Ada juga ipts yang merupakan cawangan universiti terkemuka luar negara. Antaranya

Monash University Malaysia

Nottingham University Malaysia

Curtin University Sarawak

Swinburne Sarawak

Ade juga ipts bawah negeri seperti

Unisel

KUIN

Sebenarnya banyak lagi ipts yang ade tapi takut korang semua penat nak tengok semua. Yang paling penting, kita belajar sebab kita minat bukan sebab terpaksa. Bila dah minat yang susah jadi senang. Bila dah tiada minat yang senang pun rasa serabut.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...