Khamis, 14 Jun 2012

Sedih Kemudian Gembira


Aman ingat lagi masa menuntut dulu, waktu paling menyedihkan bilamana waktu time semester break dah nak sampai penghujung. Rasa macam malas aje nak balik ke kampus. Rasa macam kalau masa boleh dirotate balik, aman akan buat lagu tu.

Bukan senang rasenya nak tinggal family, rasa dah suka sangat tinggal kat kampung. Macam ade glue yang gam kaki aman kat sini. Aman takleh bayangkan macam mana keadaan sahabat-sahabat aman yang belajar jauh di luar negara. Macam aman, bila-bila boleh balik negeri tapi mereka tak boleh nak buat macam tu. Bila fikir macam nie rasa less sikit rasa kesedihan yang menebal di dalam hati nie.

Bila dah sampai airport, mood takde lansung. Terus masuk kat balai berlepas, duduk saja kat kerusi yang ada. Nak baca newspaper pun takde mood. Kepala nie asyik duk ingat kat kampong yang ditinggalkan kat belakang. Dah takleh makan budu, dah takleh try tomyam paling sedap, dah takde kokokan ayam tiap pagi. Semua tu nak kena tunggu cuti next semester untuk rasai balik. Lambatnya nak tunggu cuti balik.

Lepas dah sampai kat destinasi kat sana, sedih dah beransur hilang sebab aman rasa macam pulang semula  to my home. Janji dengan kawan kata nak datang ambil takpun ambik saja taxi. Bila tengok kawan yang sampai datang ambik tak pun masa berjumpa diorang kat kampus, nampak diorang senyum, rasa teruja berjumpa balik lepas lama berpisah, senyuman mula terukir di wajah aman. I was came back to my family. Yes, my family after my family back at home at kampong. Aman gembira kembali.

Sambil-sambil itu dengarlah lagu kat bawah nie. My favourite....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...